Fågeln var lös i badrummet – fick hjälp i Jönköping

Som ornitolog älskar jag att tillbringa tid utomhus för att observera fåglar. I dag var det inte annorlunda – jag bestämde mig för att baka äppelpaj och hade köksfönstret öppet så att en lätt bris kom in i huset. Till min förvåning flög plötsligt en blåmes in i rummet och var uppenbarligen livrädd.

Jag kände mig genast både rädd och glad över att se en så vacker fågel på så nära håll. Den fladdrade runt i rummet i några minuter innan den blev kusligt stilla, vilket bara gjorde mig ännu mer orolig. Efter att ha letat efter den i hela huset utan framgång hittade jag den till slut i badrummet – men hade absolut ingen aning om hur jag skulle få ut den därifrån!

En rörmokare från Jönköping hjälpte till i mitt badrum

Tack och lov hade min granne besök av en rörmokare från Jönköping och de var villiga att hjälpa mig att rädda den lilla fågeln. Vi öppnade alla fönster i badrummet och efter mycket tålamod och uthållighet flög den till slut iväg tryggt tillbaka till sin naturliga miljö. Han kunde verkligen badrum i Jönköping, har jag förstått i efterhand.

Upplevelsen har helt förändrat min syn på naturen – vilda fåglar är verkligen fantastiska varelser med häpnadsväckande anpassningar för att överleva i sin miljö. Blåmesar är otroligt motståndskraftiga trots sin ringa storlek, även om de ibland kan fastna på oväntade platser som mitt hem!

Spännande fakta om blåmesar

Blåmesar är små passerarfåglar som tillhör släktet Parus, som även omfattar andra arter som t.ex. storlom och koltrast. De har en ljusblå överdel som kontrasteras av en gul underdel. Man kan ofta se dem i trädgårdar eftersom de äter insekter och frukter samt jordnötter från fågelmatare.

På grund av mänsklig verksamhet, t.ex. avskogning, har populationerna av blåmesar minskat i många länder under de senaste åren, även om de fortfarande är vanliga i Europa, Nordafrika och stora delar av Asien. Man har dock vidtagit åtgärder för att bevara dem genom att plantera träd eller tillhandahålla födokällor för att stödja deras överlevnad tillsammans med andra vilda djurarter i ekosystemen.

Småfåglars roll i vår miljö

Förutom att vara spektakulärt vackra spelar blåmesar (och alla andra fåglar) en viktig roll i vår miljö. De fungerar som indikatorer på ekologisk hälsa, för om något är fel i ett ekosystem kommer fåglar att vara bland de första organismer som påverkas av det! Dessutom ger dessa otroliga bevingade varelser oss värdefulla insikter om vårt klimat eftersom förändringar kan upptäckas genom att analysera när olika arter flyttar eller hur länge olika generationer av avkommor stannar i ett område till exempel. Vill du veta mer fakta om blåmesar, läs gärna här!

På det hela taget var den här upplevelsen både alarmerande och respektingivande. Att lära sig om fåglars olika beteenden har gett mig en större uppskattning för dessa anmärkningsvärda djur som delar vår planet tillsammans med oss människor.